Doprava zadarmo

Je spánok vedľa mobilného telefónu nebezpečný?

Smartfóny sa stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Neustále ich máme pri sebe a používame ich na rôzne účely, vrátane zábavy, práce či komunikácie. Niektorí z nás si však smartfóny berú do postele aj pred spaním. Je to však dobrý nápad?

Modré svetlo z obrazovky smartfónu narúša spánkový cyklus

Smartfóny vyžarujú modré svetlo, ktoré má podobné účinky ako denné svetlo. Modré svetlo znižuje produkciu melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánkový cyklus. To znamená, že ak si pred spaním pozeráte napríklad film na smartfóne, môže vám to sťažiť zaspávanie a spôsobiť, že sa budete v noci častejšie budiť.

Na fotografii je zobrazená osoba, ktorá leží na posteli

Interaktívna povaha smartfónov nás môže rozptyľovať

Okrem modrého svetla môže byť problémom aj interaktívna povaha smartfónov. Keď sa pozeráme na obrazovku smartfónu, náš mozog je neustále v strehu a pripravený na akciu. To môže sťažiť relaxáciu a zaspávanie.

Spánok so smartfónom môže mať negatívny vplyv na naše zdravie

Nedostatok spánku môže viesť k rôznym zdravotným problémom, ako sú napríklad únava, obezita, vysoký krvný tlak, depresia či úzkosť. Spánok so smartfónom môže zvýšiť riziko týchto problémov.

Záver

Spánok so smartfónom môže byť teda pre naše zdravie naozaj škodlivý. Ak chcete zlepšiť kvalitu svojho spánku a vyhnúť sa zdravotným problémom, odporúčame vám, aby ste si smartfón pred spaním odložili aspoň na dve hodiny.

Zdravý spánok je dôležitý pre naše celkové zdravie a pohodu. Zlepšuje koncentráciu, zvyšuje produktivitu a znižuje riziko úrazu.

Niektoré smartfóny vybavené funkciami, ktoré pomáhajú zlepšiť kvalitu spánku. Napríklad funkcia filter modrého svetla môže pomôcť znížiť množstvo modrého svetla, ktoré obrazovka vydáva. Funkcia budík s postupným zobudením vám zase môže pomôcť zobudiť sa prirodzenejším spôsobom.

Ak chcete zlepšiť kvalitu svojho spánku, môžete vyskúšať nasledujúce tipy:

  • Vytvorte si pravidelný spánkový režim a dodržiavajte ho aj cez víkendy.
  • Vyhýbajte sa kofeínu a alkoholu pred spaním.
  • Vytvorte si v spálni príjemnú atmosféru, napríklad s tlmeným svetlom a relaxačnou hudbou.
  • Ak máte problémy so spánkom, poraďte sa s lekárom.