Doprava zadarmo

Ako vybrať správny rošt do postele?

Aj posteľný rošt robí posteľ zbožňovaným miestom. Môžeme si kúpiť akokoľvek drahú posteľ či matrac, ak k nim nezakúpime vhodný rošt, nebudeme si môcť naplno užívať vlastnosti postele či matracu.

Základné delenie roštov do postele

Existuje mnoho druhov roštov, to najzákladnejšie delenie ich delí na pružné - lamelové a pevné - drevené rošty.

Lamelové rošty do postele patria k stredne drahým roštom. Majú vynikajúce vlastnosti, ktoré vyplývajú najmä z materiálu, z ktorého sú výrobené. Lamelové rošty sú najčastejšie vyrábané z preglejky, z brezového dreva. Tento druh dreva je veľmi ohybný, čo je jedna z najdôležitejších vlastností a zároveň predností lamelového roštu. Zabezpečuje to, že sa jednotlivé lamely prispôsobia chrbtici spiaceho. Pružné lamelové rošty majú výhodu i v tom, že sú väčšinou nastaviteľné. Elastický rošt Borge disponuje nastaviteľným systémom lamiel v stredovej oblasti. Lamelové rošty sa vzhľadom na ich ohybnosť hodia k nižším matracom bez pružín respektíve k tvrdým matracom ale dobre sedia aj na všetkých iných druhoch matracov.

Dizajnový nábytok umiestnený v spálni, dubová posteľ z masívu a moderné komody z dreva

Drevené alebo pevné rošty do postele patria k roštom, ktoré sú vhodné najmä pre mladších ľudí. Je to hlavne z dôvodu, že drevený rošt sa skladá z pevných dosiek, ktoré nie sú pružné. Preto sú tieto rošty ideálne pre tých, ktorí ešte rastú a ktorých chrbtice sa vyvíjajú. Dospelému človeku môže latkový rošt dokonca aj uškodiť, pretože latky sa nebudú vedieť správne prispôsobiť jeho chrbtici. Latové rošty sú ideálnou voľbou k pružinovým a vysokým matracom. Výhodou týchto roštov je aj to, že sú zrolovateľné a teda ich presun nie je náročný. Zároveň zaberú v zrolovanom stave veľmi málo miesta. Rošty v našej ponuke  Stella a Levito, ktoré sa radia k pevným roštom, sú tiež zrolovateľné.

Nezastúpiteľné rošty do postele

Pri roštoch do postele je dôležitý aj počet lamiel v ráme roštu. Platí, že čím vyšší je poče lamiel, tým komfortnejší spánok môžte očakávať. Ideálny je počet 28 lamiel a viac. Rošty s nižším počtom lamiel nemusia zabezpečiť správne držanie tela počas spánku, ak sú medzery medzi jednotlivými lamelami príliš veľké, hrozí i deformácia matraca.

Pri pevných drevených roštoch je zas dôležitý rozostup jednotlivých dosiek. Optimálna vzdialenosť medzi doskami je 4 cm. Je to dôležité nielen kvôli zachovaniu správnych vlastností postele, matracu a roštu ale i kvôli zdraviu - správny rozostup dosiek zabezpečuje dobré odvetrávanie matraca.