Doprava zadarmo

Ako prebieha frézovanie dreva a čo to znamená?

Fréza je nástroj, ktorý vytvára z dreva priam umelecké kusy nábytku. Fréza dokáže vytvárať rôzne druhy rezov a tvarov na povrchoch dreva, ale aj plastov či kovov. Fréza je veľmi presný nástroj a práca s ňou vyžaduje trpezlivosť a sústredenosť.

Ku každej fréze patria rôzne tvary bitov. Frézovací bit je nástroj pripevnený na koniec frézy. Rozličné tvary umožňujú vytvárať špecifické rezné typy na povrchu materiálu

Z akých krokov sa skladá prípravný proces?

Najprv treba mať k dispozícii pripravený materiál. Napríklad, drevo by malo byť suché. Existujú rôzne druhy dreva, každé má iné vlastnosti. U nás nájdete výrobky z duba, buka i borovice.

Potom je dôležité vytvoriť si konkrétny dizajn, vrátane vzorov a detailov.

Po schválení dizajnu si vyberieme vhodnú frézu. Existuje niekoľko druhov fréz.

  • hrubá fréza - ideálna na hrubú fázu, napríklad na odstraňovanie hrubých vrstiev dreva,
  • otočná fréza - táto fréza má v sebe vreteno vo vertikálnej polohe, čo umožňuje vytvárať priame rezy alebo žľaby na povrchu dreva,
  • kopírovacia fréza - umožňuje kopírovanie existujúcich tvarov a vzorov na povrchu dreva,
  • naklápacia fréza - má frézovacie hlavy, ktoré sa dajú naklápať pod uhlom,
  • frézka na hrany - táto fréza sa používa na tvarovanie hrán dreva,
  • špirálová fréza - jej hrany umožňujú efektívne odstraňovať materiál a odvádzať odpad pri frézovaní.

Čo ďalej s masívnym drevom?

Ak máme vybratú vhodnú frézu, nasledujú dokončovacie práce a pridávanie posledných detailov. Tento krok umožňuje remeselníkom pridať hĺbku a textúru frézovanému povrchu, čím sa zvýrazní jeho jedinečnosť a krása. Takto vzniká mnoho krásnych kúskov masívneho nábytku, napríklad manželských postelí. Podobné produkty nájdete aj na našom webe, napríklad v sekcii nočných stolíkov, drevených komôd alebo postelí.

Na konci celého procesu je dôležité ošetriť frézovaný povrch, aby ostal ochránený. Použitie kvalitných ochranných lakov a iných prípravkov pomáha zachovať vlastnosti aj vzhľad dreva.